Strona główna Zdrowie Który batonik czekoladowy jest najzdrowszy? Jestem ekspertem od odchudzania i to jest...

Który batonik czekoladowy jest najzdrowszy? Jestem ekspertem od odchudzania i to jest ten, który bym wybrał

9
0

Według firmy badawczej Mintel w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii wydaliśmy około 7 miliardów funtów na wyroby czekoladowe – oznacza to około 105 funtów na każdego dorosłego i każde dziecko w kraju.

Jeśli masz słabość do słodkich smakołyków, gdy płacisz za benzynę, lub wkładasz wielopak do koszyka, czytaj dalej. Wybrany batonik, od ciemnego po mleczny lub biały, może mieć ogromne znaczenie dla Twojego zdrowia i talii.

Zapytaliśmy Lucy Diamond, dietetyczkę w oviva.com – zatwierdzonego przez NHS, internetowego źródła informacji na temat wagi i zarządzania zdrowiem – w celu oceny dziesięciu popularnych produktów, które następnie oceniliśmy.

KROWIE MLEKO

45g, 85p, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 534; tłuszcz nasycony 18 g; białko 7,3 g; błonnik 2,1 g; cukier 56 g; sól 0,24 g

Mleko może być pierwszym składnikiem na liście, ale jak w przypadku wszystkich czekoladowych przysmaków, trzeba uważać na zawartość cukru i tłuszczu.

Przy zawartości cukru wynoszącej 56 procent otrzymasz równowartość sześciu łyżeczek cukru w ​​małej 45-gramowej tabliczce. Chociaż część słodyczy będzie pochodzić naturalnie z mleka, znaczna część będzie dodana jako „wolny” cukier – co jest złą wiadomością dla naszych talii i zębów.

Zawarte w tym produkcie masło kakaowe i tłuszcze roślinne (w tym masło palmowe i masło shea) sprawiają, że w batoniku znajduje się również 8,1 g tłuszczów nasyconych, co stanowi nieco ponad 40 procent dziennego spożycia dla kobiet i prawie jedną trzecią dziennego spożycia dla mężczyzn.

Podobnie jak większość mlecznych czekolad, ta zawiera zaledwie 20 procent zdrowych dla serca stałych składników kakao. A przy 240 kaloriach w batoniku – co odpowiada trzem i pół herbatnikom digestif – najlepiej jest jeść kilka kostek na raz.

OCENA STANU ZDROWIA: 3/10

ABSOLUTNY CZARNY MIGDAŁ MONTEZUMY

90g, 2,97 funta, montezumas.co.uk

Na 100 g: kalorie 606; tłuszcz nasycony 29 g; białko 14 g; błonnik 16 g; cukier 3 g; sól 0,01 g

Ten batonik zawiera tylko dwa składniki – gorzką czekoladę i migdały – i nie zawiera żadnego dodatku cukru. To najzdrowsza czekolada, jaka może być.

100-procentowe stałe kakao jest dobrym źródłem flawanoli, związków roślinnych o silnych, ochronnych właściwościach antyoksydacyjnych, które zostały powiązane z niższym ryzykiem chorób serca. Otrzymasz również zdrowe dla serca nienasycone tłuszcze z migdałów, które są bogate w witaminę E, potas, wapń i magnez, wszystkie ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Oba składniki są również dobrym źródłem przyjaznego jelitom błonnika – otrzymasz 16 procent dziennego zapotrzebowania w porcji, a także 4,2 g białka (odpowiednik połowy dużego jajka), połączenie, które powinno sprawić, że ta czekolada będzie bardziej satysfakcjonująca niż większość.

Zawiera jednak sporo tłuszczów nasyconych (głównie z kakao) i 181 kalorii w jednej trzeciej tabliczki (około tyle samo, co mały croissant). Przypomina nam to, że każdą czekoladę najlepiej spożywać w małych ilościach i traktować jako okazjonalną przyjemność.

OCENA ZDROWIA: 9/10

BATON MARS

51g, 80p, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 448; tłuszcz nasycony 8,1 g; białko 4,5 g; błonnik n/d; cukier 60 g; sól 0,40 g

Cukier i syrop glukozowy to pierwsze dwa składniki wymienione na liście, więc wygląda na to, że większość słodyczy pochodzi prawdopodobnie z dodanego „darmowego” cukru – takiego, który jest szkodliwy dla talii i zębów. W tym batoniku otrzymasz aż 30,6 g cukru, czyli nieco ponad siedem i pół łyżeczki.

A biorąc pod uwagę, że batonik Mars zawiera 228 kalorii – nieco więcej niż trzy batoniki Digestives – a także bardzo małą ilość kakao, a do tego ma lepki karmelowo-nugatowy środek, który może pozostawać na zębach, trudno doszukać się jakichkolwiek korzyści odżywczych – chodzi o przyjemność z jego jedzenia.

Jeśli jesteś fanem, możesz zdecydować się na mniejsze batony „Enjoyable dimension” – są one o 65 procent mniejsze od zwykłych batoników – ważą 18 g każdy i zawierają 11,1 g cukru – każdy z nich to nieco mniej niż trzy łyżeczki.

OCENA ZDROWIA: 1/10

OMBAR MLECZKO TRUSKAWKOWE

35g, 2,10 funta, ocado.com

Na 100 g: kalorie 603; tłuszcz nasycony 31 g; białko 6,2 g; błonnik n/d; cukier 28 g; sól 0,1 g

Ten mały, 35-gramowy batonik bezmleczny zawiera 55% kakao. Kakao powstaje z nieprażonych ziaren kakaowca i uważa się, że zachowuje więcej antyoksydacyjnych polifenoli (ochronnych substancji chemicznych roślin), które są powiązane z obniżaniem ciśnienia krwi i lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi.

Kakao jest również źródłem minerałów, m.in. manganu, który pełni ważną rolę w budowie tkanki łącznej i kości oraz jest czynnikiem krzepnięcia krwi.

W tym batoniku jest dużo mniej cukru niż w większości innych – około połowy ilości, jaką otrzymasz w równoważnej porcji Dairy Milk, na przykład dwie i pół łyżeczki. Część z tego pochodzi naturalnie z sproszkowanych truskawek i innych składników, ale część pochodzi z dodanego cukru kokosowego – który, chociaż brzmi zdrowo, nie jest lepszy dla Ciebie niż zwykły cukier stołowy. Chociaż jest tu tylko sześć minimalnie przetworzonych składników, jedna trzecia tego drogiego batonika to tłuszcz nasycony, pochodzący z kremowego kokosa i masła kakaowego, co nie jest dobre dla zdrowia serca.

OCENA ZDROWIA: 7/10

KRĘCONY WURLY

21,5 g, 25 pensów, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 454; tłuszcz nasycony 9,3 g; białko 2,1 g; błonnik 0,7 g; cukier 50 g; sól 0,66 g

Ważąc 21,5 g – mniej niż połowę wielkości batonika Mars – ten czekoladowo-karmelowy przysmak ma zaledwie 98 kalorii i nieco mniej niż trzy łyżeczki cukru. A zaletą karmelu jest to, że zjedzenie go zajmie trochę czasu, co przedłuży przyjemność z tego małego słodkiego przysmaku.

Jednak ciągnący się karmelowy środek nie jest korzystny dla zębów – może wywierać nacisk na wypełnienia, a jego lepka konsystencja może powodować, że cukier będzie osadzał się na zębach.

Ten batonik ma również wiele ultraprzetworzonych składników, w tym proszek permeatu serwatki (ekstrakt z mleka), emulgatory, regulator kwasowości i stabilizator. Dobrze, że ten batonik jest mniejszy i ma mniej kalorii niż większość, ale na pewno nie zyskasz żadnych korzyści zdrowotnych, jedząc go.

OCENA ZDROWIA: 2/10

HOTEL CHOCOLAT WYBÓR CZEKOLAD OWOCOWYCH I ORZECHOWYCH

100g, 4,95 funta, hotelchocolat.com

Na 100 g: kalorie 530; tłuszcz nasycony 17,2 g; białko 7,2 g; błonnik 3,9 g; cukier 45,8 g; sól 0,1 g

Ten batonik mlecznej czekolady składa się w 19 procentach z suszonych owoców (rodzynek i żurawin) i w 10 procentach z orzechów (migdałów i orzechów laskowych) – są to pożywne, bogate w błonnik składniki roślinne, które pomogą zwiększyć różnorodność i zdrowie bakterii jelitowych.

Sama czekolada to prosta mieszanka 40 procent masy kakaowej (prawie dwukrotnie więcej niż w większości mlecznych czekolad), cukru i pełnotłustego mleka w proszku – bez długiej listy dodatków i rafinowanych składników, które można znaleźć w niektórych innych tabliczkach czekolady.

W połowie tabliczki znajdziesz 23 g cukru – prawie sześć łyżeczek – ale część tego cukru pochodzi naturalnie z suszonych owoców i mleka w proszku, co oznacza, że ​​dostarczysz sobie wraz z nim sporo przydatnych składników odżywczych.

Najlepszym sposobem na spożywanie czekolady – nawet dobrej jakości, takiej jak ta – jest jedzenie jej w bardzo małych porcjach, najlepiej odpowiadających kilku kostkom w ramach przyjemności.

OCENA ZDROWIA: 8/10

BATON MASŁA ORZECHOWEGO REESE'S

90 g, 1,60 funta, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 550; tłuszcz nasycony 16 g; białko 6,9 g; błonnik n/d; cukier 54 g; sól 0,51 g

Ten słodki, kaloryczny batonik zawiera wiele wysoko przetworzonych składników.

Orzechowe nadzienie jest opisywane jako „krem z masła orzechowego” i stanowi mieszankę 13 składników, w tym uwodornionego oleju roślinnego (oleju przetworzonego tak, aby stał się stały w temperaturze pokojowej).

Zewnętrzną warstwę tworzy „polewa o smaku mlecznej czekolady” – również stanowiąca mieszankę 13 składników, z których kilka to sztuczne dodatki.

W tym batoniku otrzymasz nieco ponad 12 łyżeczek cukru i 495 kalorii – czyli tyle, ile zawiera solidny posiłek – więc zdecydowanie warto zjadać go po kawałku.

OCENA ZDROWIA: 1/10

KIT KAT WEGAŃSKI

41,5 g, 1 funt, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 515; tłuszcz nasycony 18,2 g; białko 2,7 g; błonnik 9,8 g; cukier 34,3 g; sól 0,16 g

Ta nowa wegańska wersja Package Kata ma taki sam rozmiar i wagę jak zwykły batonik 4 Fingers.

Składniki mleczne w oryginalnej wersji – w tym pełne mleko i serwatka w proszku – zostały zastąpione błonnikiem kukurydzianym, kakao w proszku i ryżem. Oznacza to, że ta opcja ma mniej cukru (trzy i pół łyżeczki cukru w ​​porównaniu do nieco ponad pięciu łyżeczek) i cztery razy więcej błonnika sycącego – w tym batoniku otrzymasz 13 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik – w porównaniu z oryginalnym Package Kat.

Nadal jest dość kaloryczny: cały batonik ma 214 kalorii – co odpowiada trzem herbatnikom Digestive, z ponad dwukrotnie większą ilością cukru. Rozważ podzielenie się tym batonikiem z przyjacielem, jeśli dbasz o wagę.

OCENA ZDROWIA: 5/10

LINDT EXCELLENCE WHITE – ODROBINA WANILII

100 g, 2,15 funta, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 571; tłuszcz nasycony 22 g; białko 4,8 g; błonnik n/d; cukier 57 g; sól 0 g

W białej czekoladzie nie ma stałych składników kakao (zdrowej części ziarna kakaowego, która zapewnia gorzki smak czekolady, korzyści antyoksydacyjne i błonnik). Zamiast tego kremowa konsystencja i smak pochodzą z masła kakaowego – tłustej części ziarna, która jest następnie mieszana z cukrem, stałymi składnikami mleka i wanilią, aby nadać jej smak.

Masło kakaowe w około 60 procentach składa się z tłuszczów nasyconych, co nie jest korzystne dla zdrowia serca.

Biała czekolada nie ma żadnych korzyści zdrowotnych, jeśli nie jest wzbogacona o orzechy, ziarna kakaowca lub coś podobnego, dlatego też należy ją spożywać w małych ilościach jako przekąskę.

Dobrej jakości gorzka czekolada z orzechami zawsze będzie lepszym wyborem.

OCENA ZDROWIA: 0/10

Ciasteczka mleczno-czekoladowe z karmelem TONY'S

180 g, 3 funty, w większości supermarketów.

Na 100 g: kalorie 528; tłuszcz nasycony 18,1 g; białko 7,3 g; błonnik n/d; cukier 48,9 g; sól 0,23 g

Jest tu rozsądna ilość bogatych w przeciwutleniacze stałych składników kakaowych – minimal 32 procent – co jest dość dużo jak na czekoladę mleczną i wskazuje na smak i jakość. Marka posiada również certyfikat honest commerce, co oznacza, że ​​ich ziarna kakaowe są produkowane i kupowane w sposób etyczny.

Ale w tym batoniku znajduje się również sporo przetworzonych składników, m.in. syrop glukozowy, dekstroza, słodzone mleko zagęszczone, emulgatory i stabilizator.

Jak każdy batonik zawierający karmel lub słodkie, lepkie nadzienie, ma wysoką zawartość cukru – prawie 49 procent – ale to wciąż o jedną szóstą mniej niż znajdziesz w batoniku Mars. Otrzymasz nieco mniej niż cztery łyżeczki w zalecanej porcji 30 g i nieco ponad dwa herbatniki digestif kalorii.

OCENA ZDROWIA: 5/10

Źródło