Strona główna Zdrowie Badania pokazują, że podatek od cukru obniżył dzienne spożycie słodyczy o 5...

Badania pokazują, że podatek od cukru obniżył dzienne spożycie słodyczy o 5 g wśród dzieci i o 11 g w Wielkiej Brytanii

35
0

Badania wykazały, że podatek od napojów słodzonych znacząco zmniejszył ilość spożywanego i wypijanego cukru.

Rok po kontrowersyjnym podatku podnoszącym cenę słodkich napojów, dzieci spożywały o 4,8 g mniej cukru dziennie, podczas gdy dorośli spożywali go o 10,9 g mniej.

Większość tego spadku wynikała z mniejszej ilości cukru w ​​napojach gazowanych – dzieci zjadły o 3 g mniej cukru dziennie, a dorośli o 5 g mniej.

Jednak – jak odkryli naukowcy – ludzie nadal spożywają zbyt dużo cukru, nie stosując się do wytycznych Wielkiej Brytanii ani Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Wprowadzony w 2018 r. podatek od cukru od napojów gazowanych, jak szacują eksperci, zmniejszył liczbę osób poniżej 18. roku życia, u których usunięto zęby z powodu próchnicy o 12 procent (Inventory Picture)

Napoje słodzone cukrem stanowią około 30 procent dodanych cukrów w diecie dzieci w wieku od jednego do trzech lat i ponad połowę w przypadku starszych nastolatków (zdjęcie archiwalne)

Napoje słodzone cukrem stanowią około 30 procent dodanych cukrów w diecie dzieci w wieku od jednego do trzech lat i ponad połowę w przypadku starszych nastolatków (zdjęcie archiwalne)

W kwietniu 2018 r. rząd wprowadził dwupoziomowy podatek cukrowy na napoje gazowane, aby chronić dzieci przed nadmiernym spożyciem cukru i walczyć z otyłością wśród dzieci.

Dodano 24 pensy za litr do napojów z najwyższą zawartością cukru i 18 pensów za litr do tych z niższą zawartością. Napoje bezcukrowe i „dietetyczne” nie zostały dotknięte, podobnie jak niesłodzone soki.

Rodzaj cukru, którego większość dorosłych i dzieci w Wielkiej Brytanii spożywa w nadmiarze, nazywany jest „cukrem wolnym”.

Głównym źródłem cukru są napoje gazowane, ale do innych produktów spożywczych zawierających dodatek cukru zalicza się ciasteczka, czekoladę, jogurty smakowe i płatki śniadaniowe.

Cukier zawarty w miodzie, syropach, sokach owocowych, sokach warzywnych i koktajlach występuje naturalnie, ale zalicza się go również do cukrów wolnych.

Mieszkańcy Wielkiej Brytanii piją średnio prawie cztery i pół słodkich napojów tygodniowo, w tym gazowaną colę, lemoniadę, napoje energetyczne i napoje o smaku owocowym, na podstawie najnowszych dostępnych danych z 2018 r. (przedstawionych na wykresie). Nasza łączna ilość była również znacznie wyższa niż 2,8 napoju odnotowanego we Francji, 2,7 w Niemczech i 3,1 napoju tygodniowo w Australii.

Mieszkańcy Wielkiej Brytanii piją średnio prawie cztery i pół słodkich napojów tygodniowo, w tym gazowaną colę, lemoniadę, napoje energetyczne i napoje o smaku owocowym, na podstawie najnowszych dostępnych danych z 2018 r. (przedstawionych na wykresie). Nasza łączna ilość była również znacznie wyższa niż 2,8 napoju odnotowanego we Francji, 2,7 w Niemczech i 3,1 napoju tygodniowo w Australii.

Czym jest podatek cukrowy?

Od kwietnia 2018 r. firmy produkujące napoje bezalkoholowe mają obowiązek płacenia podatku od napojów z dodatkiem cukru.

Jeżeli napój zawiera od 5 g do 8 g cukru na 100 ml, podatek wynosi 18 pensów za litr, natomiast jeżeli napój zawiera ponad 8 g cukru na 100 ml, podatek wynosi 24 pensy.

Soki owocowe i mleko nie są wliczone w podatek.

Ruch ten ma na celu pomóc w walce z otyłością dziecięcą. Słodzone cukrem napoje gazowane są obecnie największym źródłem cukru w ​​diecie dla dzieci i nastolatków.

Receptury niektórych napojów, w tym Fanta, Lucozade, Sprite, Dr Pepper i Vimto, zostały zmienione, aby zawierały mniej niż 5 g cukru, dzięki czemu nie było konieczności podnoszenia ich ceny.

Jednak inne firmy, takie jak Coca-Cola i Pepsi, odmówiły zmniejszenia ilości cukru, w efekcie czego ich cena wzrosła.

Wcześniejsze badania wykazały związek między spożyciem napojów słodzonych a otyłością, cukrzycą typu 2, chorobami serca i przedwczesną śmiercią.

W ramach nowego badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Journal of Epidemiology and Neighborhood Well being, eksperci m.in. z College of Cambridge i College Faculty London przeanalizowali dane z lat 2008–2019, aby przeanalizować stylish dotyczące spożycia cukru na przestrzeni czasu.

Ogółem w końcowej analizie uwzględniono 7999 dorosłych i 7656 dzieci.

Eksperci stwierdzili spadek spożycia cukru po wprowadzeniu podatku i doszli do wniosku, że „doprowadziło to do znaczącego ograniczenia spożycia cukru w ​​diecie wśród dzieci i dorosłych”.

Stwierdzili, że udział energii uzyskanej z wolnego cukru w ​​całkowitej energii nie zmienił się, co wskazuje, że kalorie pochodzące z wolnego cukru spadały w tym samym czasie, co całkowite spożycie kalorii.

Powiedzieli, że w przypadku dzieci dzienna redukcja spożycia cukru o 4,8 g odpowiada około 19,2 kaloriom przy dziennym spożyciu wynoszącym około 2000 kalorii, co odpowiada około jednemu procentowi redukcji spożycia energii.

Chociaż dowody wskazywały, że spożycie cukru pochodzącego ze słodkich napojów spadło na skutek kontrowersyjnego podatku w Wielkiej Brytanii, nie było jasne, czy zamiast tego ludzie przestawili się na inne, nieopodatkowane źródła cukru.

Największy udział w spożyciu cukrów wolnych u dzieci w wieku od 4 do 10 lat mają płatki zbożowe i produkty zbożowe, a także napoje gazowane i soki owocowe.

W wieku 11–18 lat największym źródłem tego hormonu (29 procent) są napoje gazowane.

W przypadku osób dorosłych największym źródłem wolnych cukrów są cukier, przetwory i wyroby cukiernicze, a następnie napoje bezalkoholowe.

Spadek spożycia cukrów wolnych obserwowany w całej diecie, a nie tylko w napojach gazowanych, sugeruje, że spożycie cukrów wolnych z pożywienia również spadało od 2008 r. Może to być spowodowane sygnałami ze strony zdrowia publicznego po ogłoszeniu, sugerują badacze.

JAK POWINNA WYGLĄDAĆ ZRÓWNOWAŻONA DIETA?

Zgodnie z wytycznymi NHS posiłki powinny opierać się na ziemniakach, pieczywie, ryżu, makaronie lub innych węglowodanach skrobiowych, najlepiej pełnoziarnistych

Zgodnie z wytycznymi NHS posiłki powinny opierać się na ziemniakach, pieczywie, ryżu, makaronie lub innych węglowodanach skrobiowych, najlepiej pełnoziarnistych

• Jedz co najmniej 5 porcji różnorodnych owoców i warzyw każdego dnia. Liczą się wszystkie świeże, mrożone, suszone i konserwowane owoce i warzywa.

• Podstawą posiłków powinny być ziemniaki, chleb, ryż, makaron lub inne węglowodany skrobiowe, najlepiej pełnoziarniste

• 30 gramów błonnika dziennie: To tyle samo, co spożywanie wszystkich poniższych produktów: 5 porcji owoców i warzyw, 2 ciasteczek z mąki pełnoziarnistej, 2 grubych kromek chleba pełnoziarnistego i dużego pieczonego ziemniaka ze skórką.

• Spożywaj produkty mleczne lub ich alternatywy (np. napoje sojowe), wybierając produkty o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru.

• Jedz trochę fasoli, roślin strączkowych, ryb, jaj, mięsa i innych produktów bogatych w białko (w tym 2 porcje ryby tygodniowo, z czego jedna powinna być tłusta)

• Wybieraj oleje i smarowidła nienasycone i spożywaj je w niewielkich ilościach.

• Pij 6-8 szklanek wody dziennie

• Dorośli powinni spożywać dziennie mniej niż 6 g soli i 20 g tłuszczów nasyconych w przypadku kobiet lub 30 g w przypadku mężczyzn.

Źródło: Przewodnik NHS Eatwell

Źródło